13 fitness oefeningen met weerstandsbanden

  • 19-08-2023
13 fitness oefeningen met weerstandsbanden

Geen zin om veel geld uit geven aan dure fitness apparaten? Dan bieden weerstandsbanden misschien een oplossing voor jou! Fitness weerstandsbanden, ook wel bekend als oefenbanden, weerstandsbanden of elastieken, zijn een handig hulpmiddel voor krachttraining, revalidatie en algemene fitnessoefeningen. Ze zijn gemaakt van elastisch materiaal zoals latex of rubber en worden vaak in verschillende weerstandsniveaus aangeboden, variërend van licht tot zwaar. Weerstandsbanden bieden progressieve weerstand, wat betekent dat naarmate je de band uitrekt, de weerstand toeneemt. Dit maakt ze geschikt voor mensen van verschillende fitnessniveaus, van beginners tot ervaren sporters.

Voordelen van fitness weerstandsbanden

Fitness weerstandsbanden zijn populair vanwege hun eenvoud, draagbaarheid en veelzijdigheid. Ze kunnen gemakkelijk worden opgevouwen en meegenomen in een tas of koffer, waardoor je overal kunt trainen, zelfs als je niet naar de sportschool kunt gaan. Bovendien zijn ze betaalbaar en bieden ze een effectieve manier om verschillende spiergroepen te trainen zonder dat je zware en dure fitnessapparatuur nodig hebt.

 

Welke soorten weerstandsbanden zijn er?

Deze elastieken zijn er in verschillende vormen en maten, maar de meest voorkomende zijn de platte, lange banden met verschillende handvatten of lussen aan beide uiteinden. De handvatten helpen je bij het vasthouden van de band tijdens de oefeningen en bieden extra comfort en grip.

 

Welke fitness oefeningen kun je doen met weerstandsbanden?

Er zijn veel verschillende oefeningen die je met fitness weerstandsbanden kunt doen om verschillende spiergroepen te trainen. We hebben hieronder een lijstje voor je samengesteld met de meest voorkomende oefeningen:

 

Squats

Plaats de band boven je knieën en ga in een squatpositie staan. Terwijl je je benen strekt, duw je je knieën naar buiten tegen de weerstand van de band, waardoor je je bilspieren, dijen en heupen versterkt.

Squats met weerstandsbanden
Squats met weerstandsbanden



Bicep curls

Stap met één voet op het midden van de band en houd de handvatten vast met je handpalmen naar voren. Buig je ellebogen en breng je handen omhoog naar je schouders, waarbij je je biceps aanspant.

Bicep curls met weerstandsbanden
Bicep curls met weerstandsbanden



Lat pulldowns

Bevestig de band aan een hoog ankerpunt boven je hoofd. Pak de handvatten vast en trek je ellebogen naar beneden langs je lichaam om je rugspieren en biceps te trainen.

 

Push-ups

Plaats de band rond je rug en houd de uiteinden vast met je handen op de grond. Terwijl je push-ups uitvoert, ervaar je extra weerstand die je borstspieren, schouders en triceps versterkt.

 

Glute bridges

Leg de band net boven je knieën en ga op je rug liggen met gebogen knieën. Til je heupen omhoog naar het plafond en knijp je bilspieren samen om je billen te trainen.

Glute bridges met weerstandsbanden
Glute bridges met weerstandsbanden



Shoulder press

Stap met iedere voet op het midden van de band en houd de handvatten vast. Zorg dat de band achter je armen langs loopt en ga met je armen in een T-houding staan met je handen loodrecht op je elleboog. Breng je handen omhoog naar het plafond en strek je armen om je schouders te trainen. Breng je armen langzaam weer terug tot de T-houding en herhaal deze oefening 15 keer.

 

Triceps extensions

Stap met één voet op het midden van de band en zet je andere voet iets naar voren. Strek je armen naar achteren terwijl je je ellebogen gebogen houdt. Strek je arm volledig richting het plafond om je triceps te trainen.

Triceps extensions met weerstandsbanden
Triceps extensions met weerstandsbanden



Standing rows

Sta op de band en houd de handvatten vast. Trek je ellebogen naar achteren, waarbij je je schouderbladen samentrekt om je bovenrug en biceps te trainen.

Standing rows met weerstandsbanden
Standing rows met weerstandsbanden



Woodchoppers

Bevestig de band aan een laag ankerpunt en trek de band diagonaal omhoog of omlaag om je schuine buikspieren en core te versterken.

 

Glute kicks

Bevestig de band rond je enkels en strek je been naar achteren om je bilspieren te trainen. Deze oefening kun je ook in plank houding op een yoga mat doen door een been omhoog te tillen.

Glute kicks met weerstandsbanden
Glute kicks met weerstandsbanden



Chest fly

Bevestig de banden aan een ankerpunt op borsthoogte. Ga met je rug naar de banden toe staan en houd in iedere hand een handvat vast. Houd je armen wijd naast je lichaam en breng je met een vloeiende beweging naar voren, voor je lichaam. Breng vervolgens je armen weer terug in gespreide houding naast je lichaam en blijf dit herhalen. Hiermee train je je borstspieren.

 

Side leg lifts

Bevestig de band rond je enkels en voer zijwaartse beenheffingen uit om je heupabductoren te versterken. Deze oefening kun je ook liggend op een yogamat doen.

Side leg lifts met weerstandsbanden
Side leg lifts met weerstandsbanden



Rotational twist

Bevestig de band aan een ankerpunt ter hoogte van je navel. Ga zo staan dat het ankerpunt aan een van de zijde van je lichaam zit en houd met beide handen het handvat vast. Strek je armen, zorg dat je rechtop staat en span je buikspieren aan. Draai met een vloeiende beweging je bovenlichaam weg van het ankerpunt, maar houd je heupen stil. Als het lukt kun je aan het eind van de draai een korte pauze inlassen voordat je met een vloeiende beweging weer terug draait naar je originele startpositie. Je traint hiermee je gehele core.

 

Wees creatief en combineer fitness oefeningen

De bovenstaande oefeningen zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die fitness weerstandsbanden bieden. Je kunt creatief zijn en verschillende oefeningen combineren om een volledige lichaamstraining te creëren. Het mooie van deze elastieken is dat je de weerstand kunt aanpassen door de band strakker of losser te houden, waardoor je de intensiteit van de oefeningen kunt variëren. Hierdoor zijn fitness weerstandsbanden geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, van beginners tot ervaren sporters.

 

De juiste techniek om blessures te voorkomen

Bij het gebruik van fitness weerstandsbanden is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen en de maximale voordelen uit je training te halen. Het is raadzaam om een trainer of een professional te raadplegen om de juiste oefeningen en technieken te leren en te begrijpen welke weerstandsniveaus het meest geschikt zijn voor jouw trainingsdoelen. Met de juiste begeleiding kunnen fitness weerstandsbanden een waardevol en veelzijdig hulpmiddel zijn om je kracht, stabiliteit en flexibiliteit te verbeteren en een effectieve trainingsroutine te creëren.